Ju-no-kata 柔の形, oftewel het kata van ”zachtheid”. Eén van de eerste kata’s ontwikkeld door Jigoro Kano wat Ju (meegaand/zachtheid demonstreert). Hierbij kan een vergelijking gemaakt worden met een wilg. De wortels staan sterk in de grond en de takken bewegen meegaand met de weersomstandigheden mee zodat ze niet afbreken.
In dit kata leer je hoe je uke kunt optillen en wat daarbij de meest efficiënte methode is. Je leert de juiste hoeveelheid kracht te gebruiken en geeft je meer inzicht in verschillende balansverstoringen. Dit wordt langzaam geoefend zodat er innerlijke rust ontstaat. Voor die innerlijke rust is de juiste ademhaling van belang.
Het kata is een expressieve, gymnastische compositie van aanvals- en verdedigingsmethoden in een reeks van langzame en gematigde acties. Het bestaat uit drie componenten, Dai-ikkyo, Dai-nikyo en Dai-sankyo. Elk component bestaat uit 5 technieken.
Dai-ikkyo
- Tsuki-dashi
- Kata-oshi
- Ryote-dori
- Kata-mawashi
- Ago-oshi
Dai-nikyo
- Kiri-oroshi
- Ryokata-oshi
- Naname-uchi
- Katate-dori
- Katate-age
Dai-sankyo
- Obi-tori
- Mune-oshi
- Tsuki-age
- Uchi-oroshi
- Ryogan-tsuki
Groet ceremonie 挨拶
De judoka die de technieken uitvoert is tori – 取 り, de judoka die deze ontvangt is uke – 受 け. In Japan zijn de judomatten 90 cm bij 1,80 cm in Europa zijn de matten 1 meter bij meter, deze maat zal ik aanhouden. De totale gevechtsruimte afmeting is normaal 8 bij 8 meter (bij EK, WK en Olympisch 10 bij 10 meter). Tussen de series door wordt de kleding niet in orde gemaakt, men voert het kata zonder onderbreking uit, natuurlijk trek je op een onopvallend moment even je judo-gi in orde indien dat nodig is.
Beide judoka’s staan tegenover elkaar buiten de mat (8 matten afstand). Tori heeft de ereplaats (Shomen – 上座) waar de examinator of de beoordelaar zit aan de rechterkant (net als in het Koshiki-no-kata). Beide judoka’s maken een staande buiging voor de mat (ritsu rei – 立 礼) door de voeten in een V vorm te zetten (hakken aan elkaar), de handen glijden naar beneden en raken de bovenkant van de knie aan. De rug moet recht blijven waardoor de judoka’s ongeveer twee meter schuin vooruit kijken. Daarna stappen ze links, rechts de judomat op.
Bij 6 matten afstand draaien beide judoka’s een kwartslag en maken een staande buiging (ritsu rei – 立 礼) naar de shomen. De judoka’s draaien hun gezichten naar elkaar toe en maken staande een buiging (ritsu rei – 立 礼). Hierna maken beide judoka’s een grote stap voorwaarts (eerst met de linker voet daarna met de rechtervoet, dit omdat beide judoka een defensieve houding aannemen, het gevecht is immers nog niet begonnen) en staan in natuurlijke houding (Shizen hontai 四善本台) op hun basispositie, ongeveer 4 matten afstand. Tori en uke lopen naar elkaar toe tot op ongeveer 2 matten met ayumi-ashi (歩 み 足).
Ikkyo 1e serie
Tsuki dashi (handsteek)
Uke gaat in dezelfde beweging mee en neemt tori in een gelijke positie over, tijdens het draaien wisselen uk en tori de polsgreep. Tori draait weer mee en neemt uke over. Nu gaat de linkerhand van tori naar de schouder en maakt tori een rechts-links stap achterwaarts. Hierdoor is uke vastgezet en kan deze geen beweging meer maken. Het enige wat uke kan is aftikken met de linkerhand. Uke wordt teruggezet en beide judoka draaien een kwartslag naar rechts voor de volgende techniek.
Doel van de techniek
Tori en uke staan nu op ongeveer 50 cm (pakafstand) voor elkaar in shizen hontai. Uke maakt een aanval door beide polsen van tori te grijpen. Tori brengt de polsen en de linkervoet iets naar achteren om een balans verstoring te veroorzaken bij uke. Daarna pakt tori met de linkerhand de rechterpols van uke (dit gebeurt door de pols te klemmen tussen duim en vingers) en gaat de rechterarm over de arm van uke. Gelijktijdig draait tori, zakt iets door de knieën en kan tori uke tillen met de Soto-makikomi.
Uke wil graag tori om laten draaien door een duw en een trekbeweging ter hoogte van de schouders van tori te geven. Tori gaat in deze beweging mee (ju) en neemt vervolgens het initiatief om uke te overmeesteren. Tori maakt een judoworp de Ippon-seoi-nage. Zodra uke weet dat deze niets meer kan doen zal ze aftikken.
Nikyo 2e serie
Sanky 3e serie
Uke en tori staan tegenover elkaar en uke gaat weer energie pakken om een slag voor te bereiden. Zodra de rechterarm van uke geheel gestrekt is wil uke tori van boven een slag geven. Tori ontwijkt de slag en neemt de aanval over door de pols van uke te pakken. Tori maakt twee stappen naar voren in tsugi-ashi om uke te werpen.
Uke wil dit niet en laat tori een draai maken. Tori gaat mee in deze beweging draait om zijn as en pakt de pols van uke vast. Vervolgens gaat tori achter uke staan en maakt een staande Hadaka-jime maken. Uke tikt af en beide judoka’s gaan weer tegenover elkaar shizen hontai staan.